Waar komen de baby’tjes vandaan?

7 aug

Zucht… zoals al eerder beschreven in mijn “baby in de buik perikelen” blog, borrelt Rens zijn wens om een zusje weer hoog op. Juist ja, een zusje. Daar is hij blijkbaar inmiddels al over uit. 🙂

Van de week was het weer zover. “Mama.” Ja? “Ik wil zo graag een zusje. Om mee te spelen, zodat ik niet alleen hoef te spelen.” Diepe zucht… Uitgelegd dat mama geen baby meer in de buik krijgt. “Oh ja wel hoor!” Waar komen de baby’tjes eigenlijk vandaan? Hoe komen die in de buik?” …. Overvallen door deze vraag en druk bezig in de keuken, heb ik de vraag genegeerd en ben ik snel van onderwerp veranderd. Hopelijk het onderwerp weer even van de baan. Kansloos…. : want een paar uur later duwde hij me de telefoon in de hand: “Hier! Bel de ooievaar maar en vraag maar of hij morgen een zusje komt brengen!” Een nog diepere zucht.

Maar vandaag…. vandaag rolden de tranen me bijna over de wangen! Tijdens ons intake gesprek bij de zorgboerderij vroeg de mevrouw allerlei vragen aan Rens, die we hem allemaal zo veel mogelijk zelf lieten beantwoorden. Hoe je heet, waar je woont, je adres, wanneer je jarig bent etc. etc. etc. Toen stelde ze Rens de vraag of hij ook nog broertjes of zusjes heeft. ….. Zijn gezicht  betrok, hij haalde zijn schouders op en mompelde toen te neer geslagen dat “hij wel een broertje heeft gehad…. (De mevrouw vertrok helemaal van schrik dat ze dacht een vreselijk pijnlijk onderwerp aangeboord te hebben.)…. en Rens vervolgde: …… maar die heeft vrijdag zijn afscheidsfeestje gehad…. (nog grotere schrik bij de mevrouw)…..  en is nu naar een nieuwe school.” Verbaasd en geschrokken van dit antwoord, keken we elkaar aan en barstten vreselijk hard in lachen uit!

Allereerst is het zeker niet mijn intentie iemand hiermee persoonlijk te kwetsen, die het grote verdriet heeft gekend, van het verlies van een kind. Dat vooropgesteld. Maar hij was zo ernstig in zijn antwoord… en het moment was zo grappig. Eerst heb ik Rens uitgelegd, dat dat geen broertje was, maar zijn vriendje en kdc genootje, die inderdaad ook naar het s.o. verhuisd is. Daarna even mevrouw bevestigd dat er dus geen broertjes of zusjes zijn.

Blijft wel mijn zorg, dat Rens erg gepreoccupeerd is met de wens om een brusje. We hopen, dat als hij eenmaal ingeburgerd is op de nieuwe school en daar misschien, naar wij hopen, één of meerdere vriendjes kan maken, dit weer in zijn hoofdje naar de achtergrond verhuist.

En voor de vraag: waar komen baby’tjes vandaan en hoe komen die in de buik? Ik heb GEEN flauw idee HOE ik die vraag moet aanpakken bij hem! Een gecensureerde versie dan maar, van de papa en mama die knuffelen, waarna het baby’tje in de buik groeit? Meer dan dat kan het niet worden, anders worden alle kinderen op het centrum morgen uitgebreid op de hoogte gebracht van het gehele voortplantingsproces. Hahaha! En het lulverhaal van de ooievaar kan ik ook shaken, want er is weer een zwangere juf op het kdc…..  juist ja, met dikke buik.

Zucht…. tips van harte welkom! 😉

Advertenties

12 Reacties to “Waar komen de baby’tjes vandaan?”

 1. jipsel 07/08/2013 bij 20:22 #

  hmm ik was dus hoogzwanger van mijn jongste. Komt mijn oudste (toen dus 6 jr, oudste kleuter) thuis. Helemaal kwaad!! Zegt hij: ZO!! dus jij (lees beschuldigende klemtoon) hebt s*x gehad met papa! Ik schrok me wild. Ik vroeg, hoe weet jij dat? Nou zei hij.. de juf vertelt dat daar kindjes van komen. En het hele technische verhaal kwam eruit.. echt ongecensureerd. Ik in totale shock naar school.. het was het lentethema, en ze hebben van onderbouw tot bovenbouw dezelfde verhaal verteld.. Nog is hij erg boos dat ik wel 2 x s*x heb gehad met papa..

  • lonneke888 07/08/2013 bij 20:33 #

   Hahahaha! Wat een verhaal! Wat een thema is het toch ook. Zullen we allemaal een keer door heen moeten. Het hele technische verhaal dus… en ongecensureerd? *proest*

   • jipsel 07/08/2013 bij 20:36 #

    ja ik wist niet waar ik moest kijken.. 6 jaar en t zegt: de papa gaat met zijn .. bij de mama in de .. Dan komt er een zaadje bij een eitje en daar groeit de baby uit.
    Bedankt juf.. Mijn kind is eeuwig boos, omdat ik s*x heb gehad met zijn vader. ASS-ertjes vergeten niet..

  • lonneke888 07/08/2013 bij 22:22 #

   Inderdaad…. ass-ertjes vergeten NIETS. Hier eentje met het geheugen van een olifant. En confronteert me nu al met onwaarheden van 2 jaar geleden. En pas net 6,5 jr oud…. pffff….

 2. Ilona 07/08/2013 bij 20:32 #

  Whahaha.. Herkenbaar! Gelukkig wacht mijn zoon vaak niet op het antwoord.
  Er was een zwangere juf op het KDC. Ze ging er over vertellen en alle kindjes luisterden.. Dani begon: “maar hoe komt het babietje er dan in?” De juf begon snel te denken wat ze hier nu over moest zeggen.. “ik denk via de mond” zei hij. Wijzend naar zijn mond hahaha. Ik zie het zo voor me, jammer dat ik er niet bij was.
  De kinderen hebben vaak hun eigen antwoord bij dingen en vooral kinderen met ASS willen het naadje van de kous weten. Maar veel dingen zijn nou eenmaal niet voor 5 jarigen bestemd. Vraag anders wat hij denkt. Als hij dan zegt bijv. “Ik denk via de mond” dan zeg je gewoon “misschien wel” of “ik denk het ook”
  Meestal is dat bij mij zoon al voldoende.
  Succes ermee, haha.

  • lonneke888 07/08/2013 bij 22:13 #

   Ook een goede inderdaad! Hem zelf een antwoord laten bedenken. Gegarandeerd weer voer voor een volgende blog! 😉

 3. Maris 07/08/2013 bij 20:50 #

  Mijn lieve zoon is ook heel lang bezig geweest met babies en alles wat daar bij komt kijken. Op zijn SO is het ook aan bod gekomen op leeftijdsniveau. Ook heeft hij daar een kijkdoosboek over de baby verslonden (De baby. Door Lydia van Andel en anderen. Serie De Kijkdoos Nieuw; N44. Uitgeverij Wolters-Noordhoff. ISBN 9011039882. Informatief boek. In mama’s buik groeit een baby. Als de baby geboren is, is het feest in huis. En andere (lees)tips http://www.juf2juf.info/Projecten/Feesten/geboorte.html). Juist vanwege zijn ASS hebben we het nooit over Ooievaars, babies die in de kool worden geboren en gehad: precies zoals het is. Juist om de verontwaardiging voor later te voorkomen én het feit dat je beter maar kunt vertellen hoe het gaat, en ook wat gewenst en ongewenst lichamelijk gedrag is… want deze groep is zo kwetsbaar voor misbruik. We hebben een derde overwogen (we weten heel goed hoe het voelt om een kindje te verliezen, maar ik vond het niet kwetsend hoor!), juist omdat onze dochter nu helemaal bezig is met babies. Maar twee is genoeg. 🙂

  • lonneke888 07/08/2013 bij 22:20 #

   Geweldige tips. Dank je wel! Ik ben ook voorstander van geen onzin verhalen ophangen. Gewoon uitleggen hoe het ongeveer gaat, maar dan wel op een nette manier, passend voor zijn leeftijd. En zonder alle technische bijzonderheden! 😉 Nogmaals dank voor de link… en een knuffel.

 4. Monique 07/08/2013 bij 21:24 #

  Leuk dat je dit met ons deelt, ik denk voor vele herkenbaar, en het komt meestal op de meest onverwachte momenten, zulke vragen, het overvalt je altijd weer. Ik denk inderdaad ook dat het op deze leeftijd het beste is om ze te vragen wat ze zelf denken (zelf het antwoord te laten geven), en anders in de bieb of bij boekhandel een geschikt boekje zoeken om samen te lezen! Succes! Ook voor Rens op de nieuwe school, hoop dat hij zich er snel thuis gaat voelen en er nieuwe vrienden an maken!

  • lonneke888 07/08/2013 bij 22:24 #

   Ik ga hem idd bij een volgende vraagronde vragen, wat hij zelf denkt. Kunnen we dan altijd nog samen een boekje erbij pakken. En dank je wel! Vanaf maandag gaat het beginnen! Heel spannend allemaal!

 5. Annelies 08/08/2013 bij 01:23 #

  Mijn kinderen, toen 3 en 4,5, vroegen eens aan mijn schoonvader, toen zo’n 75 jr. , hoe een baby’tje eigenlijk in de buik kwam. Mijn schoonvader zei heel laconiek : ‘oh dat gaat heel makkelijk hoor, dan is het nog heeeeeeeel klein.’ Kinderen tevreden.

  • lonneke888 08/08/2013 bij 07:57 #

   😉 kinderen kunnen met de meest eenvoudige antwoorden tevreden zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: