Het “slechtnieuwsgesprek” en ass – we zetten ons schrap! :-\

16 jun

Het eerste schooljaar zit er al weer bijna op. In augustus in groep 3 gestart en een moeizame start gemaakt op het s.o., cluster 4. Rens zit in een extra groep 3 klasje van 6 kinderen. De “grote” groep 3 klas telt 15 kinderen. Echter met het grote aanbod van nieuwe leerlingen, werd er destijds besloten een extra klasje te maken voor kinderen, die beduidend extra en intensieve begeleiding nodig hebben. Ideaal voor onze kleine man dus.

Tijdens eerdere gesprekken met “team Rens” in oktober en maart, bleek al dat Rens het heel erg moeilijk heeft. Maar met de intensieve en geweldige begeleiding heeft hij wel kleine stapjes vooruit gemaakt. Ruimtelijk inzicht en rekenen gaan redelijk goed, het lezen en schrijven blijft nog steeds heel ver achter. Hierbij blijven zijn twee hersenhelften, die nog steeds niet goed samen werken, de grote boosdoeners. Hoe we dit verder gaan aanpakken en bevorderen, blijft weer een grote uitdaging, voor met name de school. Zelf overwegen we ook externe expertise in te schakelen en hem te laten testen op zijn oogsamenwerking, reflexen, evt. beelddenken etc. Er zijn ook aanwijzingen, die op dyslexie duiden, maar we hebben gezamenlijk besloten om dit nog even aan te kijken. Hierop kan hij altijd nog in het volgend schooljaar getest worden.

Naarmate de zomervakantie nadert, roept Rens al weken, dat hij volgend jaar naar groep 4 gaat. Vol trots en spanning kondigt hij zijn overstap naar de volgende groep aan, samen met zijn 5 klasgenootjes. Feit is echter, dat we vandaag vernomen hebben, dat groep 4 het niet gaat worden. Hier hielden we zelf al sterk rekening mee en het komt ons ook niet als een verrassing. Wij hebben er ook totaal geen moeite mee. Rens is er gewoonweg niet klaar voor. En hij begrijpt en benoemt zelf wel, dat hij het erg moeilijk vindt op school en dat hij dat niet leuk vindt. Maar denkt dus wel dat hij gezellig mee verhuist volgend jaar. Rens doubleert dus. En dat als enige uit zijn groepje. In overleg met de school vandaag besloten, dat we hem dit in de laatste schoolweek samen zullen gaan vertellen, want eerlijk gezegd, vinden wij het even erg moeilijk om dit zo goed mogelijk aan hem uit te leggen. En de school heeft hier uiteraard meer ervaring mee en staat ons hier graag in bij. Hij heeft al de nodige faalangst en een zeer negatief zelfbeeld, zodra hem iets niet goed af gaat. Het moeten meedelen, dat hij dus nog een jaartje in groep 3 blijft, wordt geheid een erg verdrietig moment voor hem, waarbij wij dus als ouders sterk moeten blijven en hem de voordelen moeten benoemen. Zoals het nog even mogen oefenen, nieuwe vriendjes in groep 3, de oude vriendjes in groep 4 etc. (voor verdere voordeeltjes, die we kunnen benoemen, houden we ons overigens enorm aanbevolen! 🙂 )

Een plan de campagne voor 2014/2015 ligt al half klaar. Hij ligt op de leerstof van groep 3, de helft achter. Dus start hij in augustus ook weer ongeveer op de helft, in kern 5/6. Daarnaast zal er RT (remedial teaching) worden ingezet, mits mogelijk…. want dit wordt ofwel uit PGB of vanuit ouders zelf gefinancierd. Tja… en een PGB hebben we niet, en de kosten op eigen rekening zullen eerst bekeken moeten worden, of dit maandelijks haalbaar is. Gelukkig gaat de school daarnaast ook bekijken of er uit andere middelen ingezet kan worden.

Dan hebben we nog de hoognodige ergotherapie en fysiotherapie, welke ook opnieuw bekeken moeten worden. Dit ivm het feit, dat onze maximale uren vanuit de zorgverzekering voor dit jaar al op zijn. Zucht…. dus ook hier gaan we op zoek naar een oplossing. Want beide zijn zo noodzakelijk voor Rens. Ach, het komt wel goed. Dat weet ik zeker. We hebben wel eens voor hetere vuren gestaan en elke uitdaging gaan we weer met volle moed, kracht en inzet te lijf. 🙂

Dus…. het zogeheten “slechtnieuwsgesprek”….. Was het de laatste week even rustig en naar de achtergrond verhuisd, meldt Rens nog geen uur geleden weer opgetogen, dat hij naar groep 4 gaat! En vraagt tot mijn grote schrik ook nog om mijn bevestiging. Alsof hij weet en voelt dat we vanmiddag het tegendeel hebben vernomen. Nog 4 weekjes volhouden dus en dan gaan we samen met de juf en Rens aan tafel zitten. Hopelijk leidt de zomervakantie hem hier fijn van af en kan hij eind augustus dan weer fris aan zijn nieuwe schooljaar beginnen.

Er wordt op school in ieder geval nog een fijne laatste maand van gemaakt met als geweldige afsluiter, de schoolreis naar Toverland! Rens kan al niet wachten! Heerlijk die blijdschap en spanning op wat nog komen gaat! 🙂 En samen met zijn fijne school en geweldig team van hulpverleners, gaan we er volgend jaar gewoon weer voor! Nieuwe ronden, nieuwe kansen!

Advertenties

2 Reacties to “Het “slechtnieuwsgesprek” en ass – we zetten ons schrap! :-\”

 1. Ilona 17/06/2014 bij 21:40 #

  Wat sneu voor Rens!
  Kan je hem niet vast voorbereiden: vertellen dat het niet altijd logisch is om over te gaan naar de volgende groep. Dat het soms handig is dat je wat meer tijd krijgt om te leren lezen de zodat je het in de volgende groep niet nog moeilijker krijgt.
  Misschien kan je voorbeelden noemen van kinderen die hij kent die (ooit) weleens zijn blijven zitten.

  Of zal het dan allemaal te onduidelijk voor hem worden? Ik ken je zoon natuurlijk niet maar ik kan me voorstellen dat het lastig is, zon gesprek.

  Leuk dat hij zich zo verheugd op het schoolreisje! Dit hoor je soms wel anders bij kinderen met ASS.
  Mijn zoontje gaat vrijdag ook op schoolreisje! Voor het eerst en hij heeft er ook enorme zin in! Ik hoop dat de donderdag na school en de vrijdag een beetje rustig verloopt met al die spannende momenten..

  Succes met het vertellen van het nieuws en voor Rens een fijn schoolreisje gewenst!

  • lonneke888 17/06/2014 bij 21:49 #

   Kijk! Dat zijn ook al fijne tips! Dank je wel! Ik laat nog weten hoe het is gegaan. Ook spannend voor jouw zoon dus! Dat zijn wel de leuke dingen en gelukkig gaan ze graag allebei mee! 🙂 Voor jullie ook een super gezellige, leuke en fijne schoolreis gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: